keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Kivisepän jalanjäljissä

Pamu jatkui 26.11. kivikauden arkeen tutustumisella. Aiemmassa työpajassaan saviastioita tehneet 6.-luokkalaiset tutustuivat kivilajeihin ja kiventyöstöön, tosin hieman nykyaikaistetuin menetelmin.

Työpajan vetäjiksi oli ilo saada innostuneita ja kokeneita osaajia Kuopion Kivikerholta. Aluksi käytiin lyhyesti läpi kivilajeihin, kiventyöstöön ja kivikautiseen kivenkäyttöön liittyviä perusasioita. Perehdymme asiaan lisää myöhemmin aihetta käsittelevällä luennolla, tällä kertaa tarkoituksena oli saada käytännön tuntumaa kiventyöstöön.
 
Kivikerholaisten tuomia esimerkkejä kivilajeista..
 

..ja mitä niistä taitavissa käsissä syntyykään. Huomaa kuuluisan Kiuruveden kirveen malliset riipukset keskellä!

Lyhyen alkuinformaation jälkeen oppilaat saivat ryhtyä itse kivisepiksi.

Käytössä olevan ajan rajallisuuden, välineiden ja turvallisuuskysymysten vuoksi työstettiin vain vuolukiveä, jota voi muotoilla sahaamalla, hiomalla ja puukolla vuolemalla. Kvartsin, piin ja muiden kovien kivilajien käsittely jätettiin pois, mutta oppilailla oli mahdollisuus tutustua näihin kivilajeihin ja niiden ominaisuuksiin.


Vuolukiven työstö aloitettiin sahaamalla halutun kokoiset palaset rautasahalla.

 
Hiontaa.

  
Vesihiontaa.
 

Tätä voisi käyttää vaikka verkonpainona.
 


Lähtökohta ja valmis käsityö: kivikirves.
  
Taidokas kivikirves.
Kynttilänjalka.
Upeita koruja.


 
Siimanpaino onkeen. Koukun valmistamisen haastetta ei kukaan ottanut vastaan.
Ehtiipä sen tehdä myöhemminkin, nyt kun on taidot opittu.
 
Sen sijaan karhunhammas syntyi kivestä, ja kuinka upea sellainen!
Työpajan jälkeen pölyinen porukka kokoontui vielä hetkeksi tuumimaan, millaista kiventyöstö oli. Ei kuulemma lainkaan vaikeaa, mutta ilmeisesti työn hitaus yllätti. Hienoja asioita parituntisten työpajojen aikana kuitenkin oppilaat saivat aikaan.
 
 
Mahdollisille kokeilijoille huomautus: vuolukiven työstö on pölyistä, mistä syystä siinä täytyy käyttää asianmukaista hengityssuojainta.


keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Perinteenkeruun stipendiaattiluokka Kuopion museolla

Stipendiaattiluokka, eli Pöljän koulun 5. luokka, aloitti perinteenkerun projektin 5.11. tutustumalla arkistotyöhön ja perinteenkeruuseen Kuopion museolla. Aluksi arkistoista vastaava amanuenssi Pekka esitteli museon kuva- ja asiakirja-arkistoa: mitä ja millaisia materiaaleja arkistossa säilytetään, kuinka ne arkistoidaan ja säilytetään, mitä tietoa arkistoista löytyy ja kuinka sitä etsitään.

Pekka näyttää, mitä erilaisia materiaaleja arkistoissa säilytetään ja kuinka.

Oppilas tutkii Minna Canthin arkistosta löytyvän talouskirjanpidon (hushåls bok) v. 1877 kopiota.
Minna piti tarkkaa kirjaa taloutensa tuloista ja menoista.
 (Arkistolähde: Aili Andersonin arkisto/Kuopion kulttuurihistoriallisen museo.)

Lasinegatiivejä - näitä ei ihan joka päivä näe!
Arkiston esittelyn jälkeen pohdittiin arkistoamanuenssi Pekan, museolehtori Sannan ja tutkija Karoliinan johdolla mitä kaikkia erilaisia töitä ja ammatteja museoista löytyy. Jo mainittujen ammattien lisäksi tuli esille monta muutakin museoammattia: opas, museomestari, konservaattori, sihteeri, siivooja.. Museoissa tehdään paljon erilaisia töitä, joita tavallinen museokävijä ei tule aina ajatelleeksi.

Arkistoon tutustumisen jälkeen lähdettiin keruuretkelle stipendiaatti Matin johdolla. Vehmersalmelainen Matti oli tullut "auttelemaan museohommissa", kun oli kuullut museon palkkaavan stipendiaatteja perinteenkeruuseen. Palkkio vaan saisi Matin mielestä olla suurempi, sillä siitä täytyy maksaa kaikki keruuretkien kustannukset. Onneksi näin 60-luvulla matkustaminen on jo vuosisadan alkua helpompaa, parantuneen tieverkoston ansiosta. Silti, mäkiä ja liukkaita polkujakin keruuretkellä tallattiin. Nähtiinpä matkalla hirvikin!


Nuoret stipendiaatit kollegansa Matin kanssa keruumatkalle lähdössä.

Matti esitteli aikaisempia stipendiaatteja sekä heidän keräämiään mielenkiintoisia esineitä.
 
Aikaisempien stipendiaattien keräämiä esineitä.
Esittelyn jälkeen nuoret stipendiaatit lähtivät omille keruumatkoilleen ympäri museota tehtävien kera.


Lopuksi tehdyt Kuopion museon laatimat tehtävät.

tiistai 5. marraskuuta 2013

Lisää valmiita savisoittimia

Nelosten savipajassa tekemiä savisoittimia on soittovalmiina esillä koululla vitriineissä. Kaikki niistä soivat, jokainen omalla persoonallisella tavallaan.






Syksyn soitintyöpajojen soittimista on koottu mukava pieni näyttely koululle:
 
 

 
 

perjantai 1. marraskuuta 2013

Keväällä tehtyjen esitelmien ja nettikartan hyödyntämistä

Siilinjärven museoilla otettiin ilolla vastaan tieto siitä, että eräs luokka oli käyttänyt hankkeessa keväällä tehtyjä töitä hyödyksi lokakuussa retkeilemällä Toivalan paikallishistoriakohteilla. Retki huipentui ryhmien tekemiin kivikausiaiheisiin taideteoksiin: