perjantai 20. syyskuuta 2013

Rumpuja 3B-luokan kanssa

Pöljän koulun 3. ja 4. luokkien aiheena Pamussa on kivikauden musiikki. Aloitimme musiikkityöpajat 19.9. rummun valmistamisella.

Rumpu valmistettiin poron raakanahasta, joka kiristettiin pahvisen kehikon päälle (helpompi ja edullisempi kuin puukehys, vaikkakaan ei toki niin "kivikautinen"). Ensin nahat laitettiin likoamaan veteen parinkymmenen minuutin ajaksi. Liotuksen aikana tutustuimme aiheeseen kivikauden musiikki katselemalla kuvia eurooppalaisista kivikautisista soitinlöydöistä.

 
 
Kun nahka oli kostunut kauttaaltaan, puristeltiin siitä enimmät vedet pois. Märkä nahka pingotetiin kehikon päälle ja kiinnitettiin niittaamalla. Vaihe vaati huolellisuutta ja yhteistyötä, mistä kolmosluokkalaiset selvisivät hyvin.
 
 
 

Rumputarvikkeiden mukana tulleessa valmistusohjeessa esitellyt saamelaisen mytologian kuva-aiheet kiinnostivat oppilaita tavattomasti. Saatuaan oman rumpunsa valmiiksi he tutkivat omatoimisesti kuvia ja harjoittelivat piirtämään niitä paperille. Kaikkia ei meinannut saada houkuteltua käymään välitunnilla pois kuvien äärestä! Tutustuimme yhdessä myös kivikautisen kalliotaiteen kuva-aiheisiin. Luultavasti rumpuja tullaan koristelemaan molemmilla teemoilla. Rummut jätettiin kuivumaan maalausta ja muuta viimeistelyä varten. Oppilaat saivat tehtäväksi miettiä ja suunnitella rumpujen viimeistelyä ja kuviointia sekä runoja, joilla rummut "vihitään käyttöön". Koska oppilaat olivat niin kovin kiinnostuneita myös saamelaiskultturista ja saamen kielestä, aikoo luokka tutustua myös niihin mm. katselemalla Yle-Areenasta saamenkielisiä uutisia (Ođđasat) ja tutustumalla Siidan opetussivustoihin netissä.
 


 
Soittimiin perehtyminen jatkuu lokakuussa myös 3A:n ja 4. luokan kanssa, kun rakentelemme 3A-luokan kanssa muita sellaisia soittimia, joiden valmistaminen kivikaudella olisi ollut mahdollista. 4. luokka taas perehtyy savisoittimien maailmaan.
 
(Rumputarvikkeet tilattiin Kemin Nahkatarvike Oy:stä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti