maanantai 26. elokuuta 2013

Esitelmä: Johan August Sandels

Johan August Sandels
 
Johan August Sandels syntyi 31. elokuuta vuonna 1764 Tukholmassa, Ruotsissa.  Ja Sandels kuoli 22. tammikuuta 1831 Tukholmassa. Sandels oli ruotsalainen sotamarsalkka ja kreivi, sekä valtion hoitaja Norjassa. Sandels oli myös taidokkain sotilas Suomen sodassa. Sandels soti Venäjää vastaan vuosina 1788-1790, jonka jälkeen hänet ylennettiin Everstiksi. Sandels osallistui myös Saksan sotaan vuonna 1813 ja Norjan sotaan vuonna 1843. Sandels joutui väistymään ylivoiman tieltä ja hän puolustautui Toivalassa yli kolme kuukautta, voitti venäläiset Koljonvinalla lokakuussa, perääntymismatkalla ja Sandels yhtyi pääarmeijaan.

Sandels myös toimi Savon jääkärirykmentin komentajana.

Kuuluisan Sandelsin hevosen nimi oli Bijou.

Toivalan taistelua käytiin Suomen sodan aikana 18. kesäkuuta - 29. syyskuuta 1808 välisenä aikana Kuopion pohjoispuolella Toivalassa jonne eversti Johan August Sandelsin johtamat ruotsalaiset joukot olivat asettuneet puolustusasemiin Toivalansalmen pohjoisrannalle.

Suomen sodassa Eversti Sandels perusti Toivalaan asemapaikan ja puolustusasemia aina Jännevirralta Maaningalle saakka. Rintamasta tuli lähes 40 kilometrin mittainen ja sen vartioinnissa Sandels sai tarpeellista apua Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan talonpojilta, jotka olivat runsain joukoin lähteneet armeijan apujoukoiksi.

Toivalasta käsin suomalaiset vielä pariin otteeseen yrittivät vallata Kuopion takaisin. Sandelsin johtamat suomalaisten joukot yrittivät maihinnousua Kelloniemessä, Itkonniemessä ja Julkulassa. Mutta se ei onnitunut, koska venäläiset olivat varustaneet kuopion rannat tehokkaasti.

Venäläiset ahdistelivat Toivalassa olevia Sadelsin joukoja, joten toivalalaiset vetäytyivät Iisalmeen Koljonvirralle. 

Ja sodan päätyttyä Ruotsi menetti Suomen Venäjälle.


Toivalan taistelijoiden muistomerkki pystytettiin vuonna 1933 Kuopion maantien länsireunalle. Uusien tielinjausten vuoksi muistomerkki siirrettiin vuonna 1962 rautatien itäpuolelle ja vuonna 2009 nykyiselle paikalleen – Vuorelan Kunnonpaikan läheisyyteen.


 
 
 


 
Johan August Sandels
Sandelsin nimi näkyy Toivalassa ja Vuorelassa
nimittäin Vuorelassa on Sandelsintie.
Ja Siilinjärvellä on Sandels niminen hotelli.
Sandels on myös olutmerkki.


Pökösenmäen Torpassa.
Ilmeisesti Sandels asusteli tämän
Torpan läheisyydessä.
  
 


 
Sandelsin patsas on vuoden 1808 Toivalan sankarien muistolle.

 

 
Teksti ja kuvat: Toivalan koulun 6A:n oppilaat.

1 kommentti:

  1. Ei kai sentään Norjaa vastaan vuonna 1843 kun kuolikin jo 1831? Vuoden 1814 sotaretkestä varmaankin kyse.

    VastaaPoista