perjantai 23. elokuuta 2013

Pamun aloittaminen

Aloitimme kaikkien Pamuun osallistuvien luokkien kanssa aloitusluennolla, jossa käytiin läpi Siilinjärven esihistoriaa sekä Toivalassa myös entisaikaiseen alueella elämiseen liittyviä asioita, kuten kaskiviljelyä ja savutuvassa asumista. Luento pyrittiin pitämään kevyenä ja etenemään keskustelevasti valokuvien avulla. Kuvina käytettiin Pöljän kotiseutumuseon valokuva-arkiston kokoelmia. Yllättävää oli, että pienimmätkin jaksoivat kuunnella luennon - he olivat itse asiassa kaikkein kiinnostuimpia, sillä pääsivät ensimmäistä kertaa koulussa osallistumaan historiantunnille.

Luennon lopuksi oppilaat saivat tutustua Kuopion museolta lainattuun Vipinää ja virikettä Pohjois-Savon esihistoriaan -opetuspakettin esihistorian opetuslaukkuun, jossa on erilaisia esihistoriallisella ajalla käytössä olleita materiaaleja ja välineitä. Laukku toimi loistavana "porkkanana" luennon kuunteluun ja konkreettisena ensikosketuksena hankkeeseen.

Kuopion museon arkeologian opetuslaukut. Kuva: Kuopion museo.

Kuva: Kuopion museo
Perinteinen luentoaloitus aiheeseen tuntui toimivan hyvin ja ilokseen museoamanuenssi huomasi myöhemminkin oppilaiden muistavan asioita, joita aloituksessa oli käyty läpi. Luennon kuvapainotteisuus - katselimme paljon kuvia ja etenimme keskustellen - auttoi luultavasti asiaa. Kuvat toivat konkreettisuuden mukaan heti alkuun, mistä oli helppo lähteä työstämään jatkoa. Kuvien avulla työskentely jatkui myös luokissa käyttämällä Siilinjärven kunnan Kulttuurilautakunnan Kotiseutu- ja museojaoston julkaisusarjaan kuuluvaa kuvateosta "Entistä Siilinjärveä" (Pertti Karppinen - Eila Kauppinen. Pieksämäki 1987). Teoksessa on vanhoja valokuvia tietoineen ja se palveli hankkeen aikana erittäin hyvänä tiedonlähteenä pienoismallien teossa ja suunnittelussa.

 


Entistä Siilinjärveä. Pertti Karppinen - Eila Kauppinen.
Siilinjärven kunnan Kotiseutu- ja museojaoston julkaisuja n:o 4.
Pieksämäki 1987.
 
Aiheeseen tutustumisen yhteydessä kakkosluokkalaiset olivat koonneet myös vanhoja esineitä luokkaansa esille. Tästä näyttelystä oli hyvä välillä käydä katsomassa mallia erilaisiin pienoismalleihin valmistettaviin esineisiin. Myös museon käyttökokoelmasta tuotiin joitakin tyypillisiä esinetyyppejä näyttelyyn esille.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti