tiistai 27. elokuuta 2013

Haastattelu- ja tutustumiskäyntejä Toivalassa

Toivalassa osa esitelmä- ja pienoismalliryhmistä kävi tutustumiskäynneillä aiheisiinsa liittyvissä kohteissa ja mahdollisuuksien mukaan tehtiin myös haastattelukäyntejä. Museoamanuenssi oli mukana joillakin käynneillä.

Toivalan vanhimmalla tilalla käynti maatalon pihapiiri -ryhmän kanssa

Saimme tilaisuuden vierailla 12.4. maatalon pihapiiriä rakentavan pienoismalliryhmän kanssa Toivalan karttoihin numerolla 1. merkityllä, kylän vanhimmaksi tiedetyllä tilalla. Edelleen maatilana toimivan tilan asukkaat esittelivät taloa ja sen historiaa mielellään. Tilan vanhaa isäntää haastattelemalla oppilaat saivat paljon tietoa omaa pienoismalliaan varten. Jo aiemmin pienoismalli oli päätetty tehdä käyttämällä tätä alueen vanhinta tilaa mallina siihen.

Tila on säilynyt saman suvun omistuksessa näihin päiviin saakka ja asukkaat ovat vaalineet sen historiaa mm. säilyttämällä huolellisesti tilaan liittyviä asiakirja-aineistoja. Tämän työryhmän oppilailla olikin tuona päivänä upea tilaisuus päästä tutkimaan satojakin vuosia vanhoja asiakirjoja. Hetki oli selvästi oppilaista vaikuttava ja asiakirjojen äärellä vietettiinkin pitkä tovi haastattelujen lomassa.


Ote lainhuudosta vuodelta 1854.
 
 
 

Savusaunaryhmän kanssa Haapamäen havaintotilalla

Kävimme 23.4. savusauna-pienoismalliryhmän kanssa Metsäkeskuksen omistamalla Haapamäen havaintotilalla. Paikalla oli Metsäkeskukselta henkilö esittelemässä tilalla olevaa vanhaa savusaunaa. Oppilaat valokuvasivat ja mittasivat saunaa pienoismallin mittasuhteita varten. Samalla tutustuttiin myös savupirttiin.Maalaistalon tupa -ryhmän tutustuminen vanhaan Toivalan huvilaan

Maalaistalon tuvan sisäkuvaa rakentava pienoismalliryhmä vieraili 2.5. paikallisessa kodissa, joka on alunperin rakennettu huvilaksi. Toivala oli vielä 1800-luvun lopulla harvaan asuttua maaseutua, jonne kuopiolaiset varakkaammat perheet alkoivat rakentaa huviloita - 1925 alueella on ollut jo 57 huvilaa (lähde: Mäeltä ja rannalta. Ranta–Toivala–Uuhimäki kyläkirja. Aarni 32. Kuopion Isänmaallisen Seuran toimituksia 2010).

Talon omistaja kertoi talon historiasta ja esitteli talon alkuperäisen pohjapiirustuksen. Oppilaat tutustuivat tuvan sisäpintoihin ja mm. pönttöuuniin – jollaisen päättivät rakentaa myös pienoismalliinsa.


 

Kaski-esitelmäryhmän kanssa Haapamäen kaskimetsissä

3.5. oli vuorossa jälleen käynti Haapamäen havaintotilalla, tällä kertaa kaskenpoltosta esitelmää tekevän 6.-luokkalaisen ryhmän kanssa. Tutustuimme Metsäkeskuksen työntekijän opastuksella kaskikulttuurin merkkeihin maisemassa sekä savupirttiin ja oppilaat ottivat valokuvia esitelmäänsä varten. Lopuksi ryhmä haastatteli opasta etukäteen valmistelemillaan kysymyksillä.

 
 


 

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti