maanantai 26. elokuuta 2013

Esitelmä: Kivikautinen asuinpaikka


Kivikautinen asuinpaikka

Viimeisin jääkausi päättyi 11 500 eaa. Kivikausi oli Suomessa 8600-1500 eaa. Kivikausi tarkoittaa aikaa jolloin aseet ja työkalut valmistettiin pääasiassa kivestä, luusta, puusta ja savesta sekä muista eläimistä ja kasveista saatavista materiaaleista. Silloin asumukset olivat kotia, jotka sijaitsivat yleensä järven rannalla tai metsien reunassa, eli paikoilla joissa olivat hyvät elinolosuhteet. 

Kotia oli erilaisia ja niitä myös rakennettiin eri tavoilla. Kodat rakennettiin osittain maan sisään, jotta lattia olisi tasainen. Siksi maahan on jäänyt painanteita, joiden avulla arkeologit ovat saaneet enemmän selville asutuksesta kivikaudella. 

Ruuat lämmitettiin kivikaudella kolmijalalla, joka pystytettiin nuotion yläpuolelle kolmen puun avulla. Puihin kiinnitettiin esim. pata, joka lämmitti ruuan. 

Kivikaudella Pohjois-Kallavesi ja Iso-Jälä muodostivat vesiyhteyden. Limalahti sijaitsee n. 9 km Siilinjärvestä etelään. Se on jaettu kahteen alueeseen: Limalahteen, jossa on ollut asutusta n. 6000 – 5500 vuotta sitten ja Limalahti Itään, jossa asutusta on ollut jo yli 10 000 vuotta sitten. Limalahti Itä on varhaismesoliittinen asuinpaikka. 

Tutustuimme tarkemmin Limalahti Itään, joka sijaitsee tarkalleen Haaparinteen länsipuolella, Kehvontien varressa. Kivikaudella se on ollut hyvä asuinpaikka, koska se on ollut aurinkoisella paikalla, veden ääressä. Nykyisin veden pinta on laskenut paljon alemmas. Siellä oli paljon kiviröykkiöitä, puita ja nykyisin se sijaitsee tien vieressä.   

Etelä-Siilinjärvellä muita esihistoriallisia kohteita ovat mm. Itkolantie, Saunalahti, Taipale, Metsäkoulu, Puntolahti ja Heikkiläinen. 

Kallaveden Saunalahden pohjukasta n. 140 metriä pohjoiseen olevalla kallionnyppylällä sijaitsee Saunalahden Lapinraunio, eli esihistoriallinen röykkiöhauta. Paikalta on löytynyt piinuolenkärki ja pala piitä sekä rautainen nuolenkärki. 

Itkolantien asuinpaikka sijaitsee Siilinjärven kirkosta noin 8.5 km etelään. Sieltä on löydetty ensimmäisen maailmansodan aikaisia juoksuhautakaivantoja ja kivikautisia asuinpaikkoja. 

Taipale sijaitsee Kehvonlahden pohjukasta 0.4 km pohjoiseen. Sieltä on löytynyt mm. vasarakirveen puolikas. 

Teksti ja kuvat: Toivalan 6A:n oppilaat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti