tiistai 27. elokuuta 2013

Metsästysaiheinen päivä Pöljän koululla

Siilinjärven riistanhoitoyhdistys ja paikallinen metsästysseura ovat jo useana vuonna järjestäneet Pöljän koululla keväisin riistanhoitoon liittyvän teemapäivän. 6.5.2013 järjestetty teemapäivä yhdistettiin pamu-hankkeeseen ottamalla aiheeksi sellaisiin vanhoihin ansatyyppeihin tutustumista, joiden valmistaminen on ollut mahdollista kivikaudellakin. Päivään osallistuivat silloiset esikoululaiset ja heidän kummioppilaansa, silloiset 4.-luokkalaiset. Näin tulevat ekaluokkalaiset tutustuivat tuleviin kummioppilaisiinsa yhteisen tekemisen merkeissä.

Tuo aurinkoinen toukokuinen maanantaiaamu oli mitä parhain ulkona puuhasteluun ja kaikkien mieli oli korkealla. Oppilaat jaettiin kahteen ryhmään, joista kumpikin vuorollaan kiersi riistanhoitoväen lähimetsään tekemän tehtäväradan ja toinen puoli rakensi museoamanuenssin ohjauksessa nopeita pienoismalleja vanhoista ansatyypeistä.

 
Oppilaita tehtäväradalla.
 
Pienoismallit tehtiin pienryhmissä, joista jokainen sai piirroskuvan ja lyhyen kirjoitetun kuvauksen jostain vanhasta ansasta. Materiaaleiksi ryhmät saivat kapalevyä, naruja, rautalankaa, liimaa ym. perustarvikkeita ja kehoituksen hyödyntää koulualueen maasta löytyviä luonnonmateriaaleja.

Lahto valmistumassa.

Kahan viimeistelyä.

Valmiita töitä esittelyä odottamassa: (vas.) käpälauta, kaha, lahto ja ansalanka. 

Liskun viimeistelyä.


Oppilaat olivat näppäriä, kekseliäitä, erittäin taitavia ja myös ymmärsivät ansojen toimintaperiaatteet nopeasti. Lopputuloksena oli kahdeksan upeaa ja selkeää ansamallia, joiden nimen, toimintaperiaatteen ja metsästettävän riistan ryhmät lopuksi vielä esittelivät toisilleen.

Valmiit ansat saivat kunniapaikan koulun aulan vitriineistä, joissa ne ovat edelleen nähtävissä. Valitettavasti kuva valmiista kahasta on hävinnyt, joten kuva lisätään tähän postaukseen myöhemmin.


 Hangas

Käpälälauta

Lahto

Lisku  

Takka 

Nakki

Ansalanka
 
 
Upeita - eikö vain!

 

1 kommentti:

  1. Onpa mukava lukea ja katsella että entisessä kotikunnassa museohankkeet kukoistavat näinkin hyvin. Olen lukenut myös mielenkiinnolla ja ilolla Aira Roivaisen blogia Pöljän pysäkin säilyttämisestä ja kunnostuksesta. Kyllä kelpaa kertoa muille syntyneensä siilinjärveläiseksi :)

    VastaaPoista