maanantai 26. elokuuta 2013

Paikallishistoriaan liittyvät esitelmät 6.-luokan kanssa

Toivalan koulu 6A-luokka osallistui pamuun perinteisemmällä tavalla laatimalla pienryhmissä esitelmiä paikallishistoriaan liittyvistä aiheista. Yleisenä teemana oli historian merkit maisemassa, eli aiheiksi oli valittu sellaista historiaa, josta jääneitä jälkiä voimme edelleen nähdä maastossa ja maisemassa.

Työskentely aloitettiin 11.4.2013 museoamanuenssin pitämällä aloitusluennolla (sama, kuin muillekin pamu-luokille) ja opetuksella tiedonhakuun netistä. Lisäksi jaettiin ryhmät ja ryhmille aiheet. Museoamanuenssi ja luokan opettaja olivat miettinyt sopivia aiheita etukäteen ja ryhmät saivat valita mieleisensä. Aiheiksi valikoitui seuraavat:
  1. Kivikautinen asuinpaikka
  2. Kaskeaminen
  3. Toivalan ruotupetäjä ja ruotuväkilaitos
  4. Suomen sota Toivalassa
  5. Johan August Sandels
  6. I maailmansota Toivalassa
  7. Toivala liikennepaikkana

Ryhmissä oli 3-4 oppilasta. Ryhmät etsivät museoamanuenssin avustuksella tietoa aiheeseensa kirjallisuudesta. Internetistä hyödynnettiin mm. Museoviraston muinaisjäännösrekisteriä , Kuvakokoelmia ja Museot Onlinea, Helsingin yliopiston kansatieteen laitoksen Historiallinen maatalous -opetuspakettia, Kansan Arkiston 1918 Kansalaissodan kuvia -sivustoa, Kuopion Isänmaallinen Seura ry:n Kolmesti pystytetty - Toivalan taistelijoiden muistomerkin vaiheet -julkaisua.

Tiedonhaku oli suhteellisen vaativaa, mutta ryhmät onnistuivat siinä hyvin. Museoamanuenssi pyrki etsimään kirjallisuutta ja linkkilistoja etukäteen jokaiselle ryhmälle.

Osa ryhmistä teki aiheisiinsa liittyviä haastatteluja. Kaikki ryhmät tekivät toukokuussa retken aiheeseensa liittyvälle kohteelle ja valokuvasivat kohdetta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti