perjantai 23. elokuuta 2013

Mistä PAMU-hankkeessa on kyse?

Siilinjärven museot saivat vuonna 2012 Museovirastolta 6000 euroa avustusta "Siilinjärven kylien kulttuurikartat ja -kätköt" -nimiseen Paikallismuseohankkeeseen (PAMU), jonka alkuperäinen sisältösuunnitelma oli (lyhennetysti) seuraava: 
Toteutetaan verkossa julkaistavat toiminnalliset kulttuurikartat kätköineen ja tehtävineen. Kartoilla esiintyy paikalliskulttuurin- ja taiteen maamerkkejä, jotka voivat olla historiallisia tapahtumapaikkoja, kulttuurimaisemia, rakennuksia, muistomerkkejä ym. Paikkoihin liitetään tehtäviä ja geokätköjä.

Henkilöstövaihdosten vuoksi hanke saatiin käynnistettyä kuitenkin vasta loppuvuonna 2012 ja hankkeen toteuttamiselle anottiin lisäaikaa vuodelle 2013.

Pamua aloiteltiin loppuvuonna 2012 suunnittelupalavereilla hankkeeseen aiemmin mukaan ilmoittautuneiden Toivalan ja Pöljän koulujen kanssa. Hanke haki jonkin tovin muotoaan, mutta alusta saakka opettajat toivoivat "enemmän tekemistä ja vähemmän luokassa istumista". Pelkän nettisisällön tuottamisesta ei kouluilla innostuttu.

Kummallakin koululla haluttiin hankkeen tutustuttavan lapsia kotiympäristöönsä ja sen historiaan elämyksellisellä tavalla. Pöljän koululla teemaksi otettiin Pöljän kylän esihistoria, tunnetaanhan kylältä useita kivikautisia asuinpaikkoja, joista useat sijaitsevat koulun läheisyydessä. Hankkeessa on mukana koko koulu.

Toivalan koululla hankkeeseen lähtivät mukaan luokat 2A & heidän 5-luokan kummioppilaansa sekä 6A. Kakkosista ja vitosista koostuvan ryhmän kanssa teimme pienoismalleja aiheesta Toivala 100 vuotta sitten. Kuutoset tekivät perinteisemmät esitelmät kotiseutunsa historiaan liittyvistä paikoista, mutta elävöittivät niitä maastokäynneillä kohteisiin ja valokuvaamalla kohteita.

Keväällä 2013 toteutettiin hanke Toivalan koululla. Pienoismallien ja 6-luokkalaisten ryhmätöiden kanssa kävi melkoinen huiske, ihmeteltiin, naurettiin, pohdittiin, kokeiltiin ja lopputuloksista tuli huikean hyviä. Niistä seuraavassa bloggauksessa.

Pöljän koululla päätimme siirtää hankkeen varsinaisen aloittamisen syyslukukauteen 2013, mutta tutustuimme toukokuussa yhden päivän ajan metsästysasioihin ja vanhoihin metsästystapoihin paikallisen riistanhoitoyhdistyksen opastuksella.

Hankkeen tiukkojen aikataulujen vuoksi tämä blogi on ehditty perustaa vasta nyt ja kevään tekemiset Toivalan koululaisten kanssa tulevat vasta näin jälkikäteen esille. Jatkossa on tarkoituksena päivittää blogia pamun edistymisen myötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti